Ett klassrum någonstans i Sverige hösten 1988: Fröken presenterar under en OÄ-lektion sin idé om att varje elev ska skriva ett enskilt geografiarbete om ett europeiskt land och sedan presentera detta muntligt inför klassen. Den blivande sportmusikbloggaren blir mer eller mindre utskrattad av sina klasskompisar när han förklarar att han vill skriva om Sovjetunionen. Några månader senare står han stammande framme vid svarta tavlan och berättar om ett land som inom några få år inte längre ska existera. Framför allt tycks han ha svåra problem att uttala namnet på landets nationalsång.

Som någorlunda vuxen köper han en packe ryska stenkakor på loppis. På en av dem finns den välkända kompositionen. Som b-sida ligger Internationalen.

På den mycket ambitiösa sajten Russian Anthems museum kan man lyssna på och ladda hem otaliga inspelningar och versioner av Sovjets respektive Rysslands nationalsånger.

Sovjet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 0 kommentarer till “Sovjets nationalsång”

  1. Inga kommentarer