Koreana - Hand In HandMitt starkaste minne från sommar-OS 1988 handlar varken om Ben Johnson eller riggade boxningsmatcher. Det är istället invigningsceremonin jag minns mer än något annat. Jag fick nämligen lov för farsan att ställa klockan till ringning mitt i natten för att stiga upp och titta på spektaklet. Från invigningen minns jag särskilt hundratals små taekwondo-killar på gräsplanen, samt folk som slog på bauta-trummor. Som klimax på det hela sjöng två män och två kvinnor en låt om fred på jorden, omgivna av ett mångkulturellt folkhav.

Det här blev början till mitt osunda intresse för invigningsceremonier. Att skåda hela läktarsektioner skapa bilder genom att hålla upp olikfärgade papper, eller se 200 landslagstrupper tåga in och höra Jacob Hård och Katarina Hultling kommentera deras klädsel. Se där några av de företeelser som för mig framstår som något av det högsta livet har att bjuda.

“Hand in Hand” är skriven och producerad av Giorgio Moroder, känd som producent och filmmusikkompositör, samt upphovsman till både Los Angeles-OS officiella låt “Reach Out” och vackra “Un’ Estate Italiana” från fotbolls-VM 1990. Moroder skrev för övrigt låtar till en hel LP åt Koreana, och de håller faktiskt rätt hygglig klass de flesta av dem. Helt klart gjordes det en storsatsning att lansera Koreana internationellt som något slags Asiens Abba.

Låten “Love Away” på LP:n gör mig dessutom galen eftersom den påminner starkt om en annan låt, men jag kan inte komma på vilken.

Vill du äga ditt eget exemplar av “Hand in Hand” så rekommenderas loppisbesök eller Tradera. På YouTube kan man titta på den något åldrade videon till låten, samt på liveframträdandet från OS-invigningen, där delar av låten sjungs på koreanska.

 0 kommentarer till “Koreana – Hand in Hand”

  1. Inga kommentarer